All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat
Search here:

Je fiets poetsen, nou niet echt de meest leuke activiteit na een lange (natte) rit. Maar wel belangrijk om je fiets in topconditie te houden. Er zijn vele verschillende manieren en merken om je fiets schoon te maken. Mijn voorkeur gaat uit naar het jonge merk: Airolube.

Airolube is de nieuwe generatie smeer/schoonmaak middelen die ontwikkeld is op basis van plantaardige/hernieuwbare grondstoffen. Dit in plaats van aardolie en andere zwaar chemisch bewerkte grondstoffen. Het merk is op de markt verkrijgbaar sinds 2020.

”Tegenwoordig weet ik wel beter.”

Waarom kies ik voor Airolube?

Van kleins af aan zit ik al op de fiets. Mij is nooit anders aangeleerd dat je de fiets goed moet onderhouden en schoonmaken. Toen ik nog bij mijn ouders woonde mocht ik de fiets nooit schoonmaken in het gras omdat het anders geel zou worden. In eerste instantie dacht ik dat het kwam doordat het gras dan te nat zou worden. Tegenwoordig weet ik wel beter.

In 98% van alle producten die bedoeld zijn voor de fiets (denk aan smeermiddelen/schoonmaakmiddelen en sprays) zitten schadelijke chemische grondstoffen. Vaak kun je dit soort producten herkennen aan de veiligheidssymbolen die op het etiket staan. Alle reinigers moeten tegenwoordig biologisch afbreekbaar zijn maar laat je niet misleiden. Dit geldt namelijk niet voor hetgeen wat je op de ketting smeert. Dus als je de ketting gaat ontvetten komen die schadelijke stoffen alsnog in de natuur en het riool terecht.

Toen ik voor het eerst van dit merk hoorde was ik sceptisch, maar ben ik wel gaan letten op wat er in de producten zat die ik toentertijd gebruikte. En daar ben ik toch wel een beetje van geschrokken. Niet alleen waren die producten schadelijk voor het milieu. Maar ook voor je gezondheid. Eigenlijk moest ik mijn fiets gaan poetsen met een mondkapje, handschoenen, beschermende kledij en een veiligheidsbril. Deed ik dat? Nee, natuurlijk niet! Om mijzelf en het milieu te beschermen heb ik uiteindelijk de overstap gemaakt naar dit duurzame merk.

Mijn ervaringen

De overstap maken naar een nieuw onderhoudsmerk voor je fiets is altijd eventjes wennen. Mijn proefpakketje Airolube bestond uit de volgende producten:
– Chain Oil
– Chain Wax
– Super Degreaser
– Universal Cleaner
Hier zou ik mijn fiets als het goed is helemaal spik en span mee moeten krijgen. Toch kreeg ik het niet helemaal voor elkaar zoals ik het wilde. Over de Universal cleaner had ik geen opmerkingen. Dat deed precies wat het moest doen namelijk mijn frame schoonmaken.

”Raar dat m’n ketting net niet helemaal lekker schoon te krijgen was.”

Alleen de Super Degreaser had ik wat moeite mee. Omdat ik gewend ben dat mijn ketting weer helemaal glanst na het gebruik van een (chemische) ontvetter. Vond ik het nogal raar dat m’n ketting net niet helemaal lekker schoon te krijgen was. Dit kwam mede door de grote hoeveelheid olie/wax die ik met regelmaat op de ketting smeerde. Doordat ik te veel smeerde was alles aangekoekt en kreeg ik het er heel moeilijk af. Eenmaal gewend aan de juiste hoeveelheden ging dit al een heel stuk beter maar nog gaf het niet het resultaat wat ik van een ontvetter verwachtte. De kettingolie en wax is trouwens een echte aanrader en doet exact wat het zou moeten doen. Je kan er (afhankelijk van de weersomstandigheden) zo’n 500 kilometer mee rijden voordat je weer moet smeren. Tevens heb je maar heel weinig nodig voor optimaal resultaat.

Best wel tevreden over dit nieuwe merk heb ik toch mijn feedback gemeld bij de bij de producent. Feedback is belangrijk, zeker als je nog maar zo kort op de markt bent.

Nieuwe producten

Als een kind zo blij was ik toen ik te horen kreeg dat er gehoor gegeven is aan de feedback. Er zijn de afgelopen tijd namelijk een aantal nieuwe producten gelanceerd namelijk:
– Speedwax
– Heavy duty degreaser
– Super Wash

De Speedwax kan je vergelijken met een siliconenspray voor je frame. Alleen dan zonder de siliconen. In het begin lijkt het misschien wat waterig maar eenmaal goed verdeeld over je frame geeft het een tof effect. De wax geeft namelijk een extra laagje aan je frame waardoor modder er zo vanaf valt als je hem na een vieze rit afspoelt. En daarnaast glimt het ook nog eens mooi. Wie wil nou geen ‘shiny bike’

De Heavy Duty Degreaser doet exact wat het belooft. Het maakt nog beter schoon als Dasty!  Ja, je hoort het goed. Een plantaardige ontvetter die nog beter is dan de chemische variant van de Wibra. Toch zou ik het niet na elke rit gebruiken maar eens per maand voor de grote schoonmaak. En tussendoor de Super Degreaser pakken. De ketting moet eenmaal wel een beetje vet blijven om zijn werk te doen.

En tot slot de Super Wash een shampoo ontwikkeld voor laklagen. Dus niet alleen handig voor je fiets maar ook voor je auto, motor of scooter. Deze schuimt beter als de Universal Cleaner, heeft een lekker geurtje en deze geeft een glanzend resultaat.

Al met al blijkt Airolube een merk te zijn die nog wel eens keihard kan doorbreken in de markt. Tot op heden heb ik nog geen enkel merk gebruikt waarvan alle producten een schot in de roos zijn en doen wat ze beloven. Persoonlijk ben ik geen milieufreak maar dat ik hiermee een kleine bijdrage kan leveren aan een schonere leefomgeving vind ik wel heel erg tof! Hopelijk zijn er meer mensen die er zo over denken en de overstap willen maken naar dit mooie (betaalbare) merk.

Sinds kort heb ik een mooie samenwerking met Airolube en daar ben ik ontzettend trots op! Samenwerkingen ga ik alleen aan als ik voor de volle 100% achter een merk en haar producten sta. En dat is bij dit merk zeker het geval. Deze blog is dan ook gebaseerd op mijn mening over deze producten en niet vanwege promotionele doeleinden.

-X- Rachelle