All You Need
In One Single
Theme.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat
Search here:

Er is een tijdje geweest dat ik weinig van mij heb laten horen. Maar ondertussen hebben we zeker niet stilgezeten. We zijn inmiddels verder op zoek gegaan naar de oorzaak van mijn bewustzijnsprobleempje. Wel moesten we daarvoor naar Leiden afreizen. Maar nu hebben we wel een sluitende diagnose na 1,5 jaar!

Wij hebben een paar maand geleden zelf een kanteltafeltest aangevraagd. Om nog wat dingetjes uit te sluiten. Gesprek met een neuroloog en daarna de test. Aan alle monitoren aangesloten en vastgesnoerd aan een tafel die ze in 70 graden omhoog zouden zetten om te kijken of ik een probleem zou hebben met de bloedsomloop. Na zo’n 30 minuten te hebben gestaan zonder resultaat, gingen ze me een handje helpen door medicatie te geven. Resultaat: 15 minuten later een enge gewaarwording, de grafieken van de bloeddruk, hersenactiviteit en hartslag doken eng omlaag. Uiteraard het bewustzijn verloren (weten we ook waar alle monitors voor nodig waren). Eenmaal weer in liggende positie kwamen deze functies weer terug. Test geslaagd en een nare ervaring rijker. Toch gaf de neuroloog aan dat iedereen door de medicatie tegen de vlakte gaat en dat dit dus niet de oorzaak is van het probleem. Door de lange tijd dat ik er al last van heb ging de neuroloog ervan uit dat het een gevolg was van een ander probleem. Wat volgens hem wel het probleem zou zijn is overprikkeling van het zenuwstelsel. Maar hij moest nog wat extra informatie hebben om daadwerkelijk een harde diagnose te stellen.

Waar de grens ligt is voor mij nu nog onbekend. Gelukkig voel ik alle mogelijke aanvallen aankomen en kan ik dan tijdig rust pakken.

Dus zijn wij vorige week we nog een keer in het LUMC geweest voor een definitieve conclusie en eventuele vervolgstappen. We waren al op de hoogte van het feit dat ik sneller overprikkeld ben dan normale mensen. Dit blijkt een gevolg van NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) door een valpartij van een aantal jaren terug. Maar de neuroloog kwam dit keer ook met een harde conclusie. Door overprikkeling raken mijn hersenen overbelast. En als deze overbelasting te lang aanhoudt krijg ik te maken met bewustzijnsverlies dan wel op epileptie lijkende aanvallen. Dit heet ook wel: Non Epileptic Attack Disorder (NEAD). Hier zijn geen medicijnen voor en op dit moment kunnen wij ook geen vervolg stappen ondernemen.

Wat kan helpen is om overprikkeling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit betekent dat ik mijn planningen beter moet verdelen en ook duidelijk mijn prioriteiten moet gaan stellen. Waar de grens ligt is voor mij nu nog onbekend. Gelukkig voel ik alle mogelijke aanvallen aankomen en kan ik dan tijdig rust pakken. Sporten? Dat blijf ik zeker doen!! Vooral omdat ik nog nooit aanvallen heb gehad tijdens inspanning. Ook bevorderd sporten de rust in het hoofd wat dus alleen maar goed is. Toch moeten de planningen minder vol en moet ik keuzes gaan maken. Gelukkig weet ik dat het kan want er zijn periodes waar ik nergens last van heb. Er valt zeker mee te leven alleen moeten we zelf uitvogelen hoe. Maar dat gaat vast wel goed komen. Kop en schouders eronder!